Készülés a stúdióba

Hogyan készüljek a stúdióba?
Gyakran merülnek fel kérdések a témakörben, néhány egyszerű előkészülettel azonban könnyen megvalósíthatjuk a hatékony és gördülékeny feljátszást:

1. Gyakorolj metronómra

Miért is van szükség metronómra? A könnyűzenei stílusok többségéhez elengedhetetlen az egyenletes ritmika, ha valamelyik hangszer nem tartja megfelelően a tempót, az máris kizökkentő érzést kelt a hallgatóban.
Metronóm használata mellet lehetőség nyílik a „hangszerenkénti” felvételkészítésre, így nem csak izoláltan tudunk rögzíteni (nem hallatszik a mikrofonba több hangszer szólama), hanem nagyságrendekkel csökkenthetjük, a csoportos felvételekkel ellentétben (ahol egy hangszer rontása esetén nagy valószínűséggel újra kell venni az egész anyagot) a hibázási lehetőségeket is, így nyugodtabban, komfortosabban játszható végig egy sáv, illetve könnyedén összevághatók a különböző részek. Az elején azt gondolnánk gyorsabban, így költséghatékonyabban fel lehet venni egy számot csoportosan, azonban általában az ellenkezőjét tapasztaljuk. Sokszor csak visszahallgatás révén kerülnek napvilágra a hibák, amik egy próba során nem jöttek ki olyan élesen, így nagyon fontos, hogy már az egyéni gyakorlás folyamán szűrjük ki ezeket. Személy szerint a külön-külön való rögzítési metódust ajánlom, főleg azoknak, akik még nem próbálták a csoportos felvételkészítést.
Mindenképp érdemes megbeszélni a zenekar tagjaival, ha nem egy időben játszák fel a dalt, milyen sorrendben történjen a felvétel (hagyományos sorrend: dob, basszus, gitár, ének), ezen kívül elengedhetetlen tisztázni a tempót is. Ezek után külön-külön metronómra gyakorolni minden egyes tagnak, úgy hogy a ritmus, kísérő hangszerek függetlenül (a többi tag játéka nélkül) végig el tudják játszani a saját részüket, érdemes lassabb tempóra gyakorolni, majd fokozatosan gyorsítani. Természetesen meg van a lehetőség mankó hangminták, szólamok bejátszására, de a kulcs mindig a precíz, független feljátszás.
Így tehát a metronóm nem az ellenségünk, nem lesz tőle „robotos” a megszólalásunk, hanem egy nagyon jó viszonyítási alap. Először mindenkinek szokatlan szinkronba helyezni a játokot a klikk-ekkel, de kis gyakorlás után gyorsan rutinossá válunk. 🙂

2. Hallgasd vissza magad

Szinte minden énekes, még a legjobb adottságokkal rendelkező is, aki először hallja vissza magát meglepődik, rossznak titulálja saját hangját. Ez abból adódik, hogy jóformán csak belülről hallja és ismeri megszólalását. Egy visszajátszás így szokatlan érzéseket generálhat, hiányzik a mélyebb tónus, a megszokotthoz viszonyítva erőtlenebb, vékonyabb hangszínt érzékelünk. A jó hír, hogy egy ilyen tapasztalat után nem kell búcsút mondani énekesi karrierünknek, egy hét alatt akár már teljesen hozzászokunk külső füllel is, ehhez tökéletesen megfelel egy mobiltelefon mikrofon funkció használata.
Nagyon gyakori, hogy csak zengető (reverb) használata mellett mer az illető igazán énekelni, így elmosódnak a részletek, sokkal impresszívebbnek tűnhet a visszakapott hang. Kényelmesebb így énekelni, de stúdió hangzás esetén felejtsük el a szuttyogó ének sávot. Muszáj kiküszöbölni a hibákat, precízebben intonálni. Az énekesnek kell előtérbe kerülnie egy progresszívebb hangzásvilág elérése érdekében, a nagy arányú reverb alkalmazása pont az ellenkezőjéhez vezet. Így hát nem kell kétségbe esni, ezen előbb-utóbb minden hangját rögzíteni vágyó énekes átesik. 🙂 Természetesen hangszerek esetén is ajánlott visszahallgatni játékunkat, figyelni az apróbb hibákra.

3. Bemelegítés, beéneklés

Indulás előtt érdemes beénekelni, illetve hangszerek esetén például ujjgyakorlatokat végezni, az aktuális dalokat párszor átismételni, így a stúdióba érkezéskor már egyfajta lendülettel tudunk nekikezdeni a felvételkészítésnek. Ezen kívül figyeljünk arra is, hogy ne maradjanak otthon a segítséget nyújtó eszközök, például: szöveg, akkordok, otthoni felvételek stb..

4. Zajkeltés

Gyakran megfigyelhető, hogy egy énekes vagy hangszeren játszó személy felvétel közben apró lépéseket tesz a mikrofon körül, ritmusra dobol a lábával, esetleg óriási igyekezettel próbál levegőhöz jutni. Ez egy természetes reakció, amit az előadásmóddal való azonosulás és az emóciók kovácsolnak. Érdemes viszont ezekre az apró zajokra figyelni, illetve tudatosítani, lehetőség szerint kiszűrni gyakorlás közben, megtartva egy egészséges egyensúlyt, ami tartalmazza a kívánt emóciókat, de még is visszahallgatva a rögzített sávot egyáltalán nem zavaró.

5. Kiegészítő szólamok

Miután megszületik egy dal, a feljátszás előtt érdemes időt áldozni a részletekre, a díszítésekre és a kiegészítő hangszerekre is. Ezek megléte nélkül hiányérzetünk lehet, nyers beütésű végeredményt kaphatunk. Legáltalánosabb példa ezekre: a vezető énekszólamra való vokálozás, szólógitárra terc-szólam, kísérő perkák stb..

6. Új húrok

Egy új húrkészlet csodákat művelhet :-), jellegzetesen sokkal „fényesebb” hangzást kapunk, ezen kívül természetesen elkerüljük a hamis megszólalást. Minél frissebbek a húrok, annál jobb a helyzet, viszont érdemes megvárni, hogy beálljon stabilan a kívánt hangolás.

7. Némítsd le a mobiltelefonodat

E művelet elmulasztásával törvényszerűen a legjobb sávok rögzítése során fog megcsörreni. 🙂

8. A megfelelő hangfekvés megtalálsása

Keressük meg mindig a lehető legjobb hangmagasságú pozíciót, ahol a legjobb hangzást érhetjük el. Alapra vagy élőzenei kíséretre való éneklésnél ne érjük be az adott hangfekvéssel, transzponáljuk bátran a dalt, mivel könnyűzenénnél általánosan a legfontosabb elem a fő énekszólam. Hozott zenei alapnál sajnos várható egyfajta minőségromlás, érdemes kísérletezné és megtalálni a megfelelő egyensúlyt.

blog lam dep | toc dep | giam can nhanh

|

toc ngan dep 2016 | duong da dep | 999+ kieu vay dep 2016

| toc dep 2016 | du lichdia diem an uong

xem hai

the best premium magento themes

dat ten cho con

áo sơ mi nữ

giảm cân nhanh

kiểu tóc đẹp

đặt tên hay cho con

xu hướng thời trangPhunuso.vn

shop giày nữ

giày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thonmau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ